Followers

Tuesday, December 14, 2010

::ULSER KORNEA::

Aku salah seorang daripada mangsa jangkitan pada mata iaitu ULSER KORNEA.. amat bahaya... punca benda ni jadi, semua org tau kan.. betul lah tu.... kena jaga betul2.. aku ni men hentam je.. tak mek port langsung.. haa.. kan dah kena... pasni serik ke tak..?? masalahnya.. aku tak serik lagi.. skangni aku menghitung hari sbb aku nak pakai balik lens neh.. opsss.... tak pe kan.. ntah la.. janji kena jaga betul2 lah... sebenarnya ni kali kedua aku kena jangkitan neh.. sebabnya aku ni jenis tak reti nak serik.. tak jaga lek lok lak tu... men pakai ja.. aduih.. loqlaq noh.. nak nyesal pun dah tak guna dah.. u olls nak tau cena rasanya bila kena jangkitan tu..?? nampak cam biasa je kan.. tp seksa kot..!!! time kena tu, mata kita rasa cam ada benda.. memang tak leh nak celik langsung sbb waktu tu mata dah tak leh peka ngan cahaya.. maksudnya, tak leh kena cahaya.. bila buka mata, air mata akan meleleh mcm org ngah nanges.. then mata akan kemerahan.. jangan cakaplah mata merah camne.. memang merah giler... kalah mata org yg ngah sakit mata tau.. then bila kita pejam mata, mata akan rasa sakit, air mata akan meleleh... sakitnya jangan cakap.. berdenyut2...!!!! Hanya Tuhan je yg tau...... bila jadi mcm tu, jgn tunggu lama2.. terus g jumpa doktor.. kalo boleh, g hospital terus..!! sbb bila kita g klinik pun, tetap akan rujuk ke hospital.. jangkitan ni amat berbahaya sbb takut nnt jadi parut.. bila jadi parut, faham2 je lah ek.. tunggu je lah penderma kornea.. ni berdasarkan pengalaman aku lah.. punca2 nya aku malu nak cakap.. hehe... tp salah satu nya aku ni jenis pakai lens melebihi had masa iaitu lebih dari lapan jam sbb buzy ngan keja kan.. balik keje lewat, lens pun buka lewat lah.. huhu... Hospital kesayangan aku untuk merawat penyakit ni adalah HOSPITAL TUANKU FAUZIAH.. walaupun aku org Kedah, tp aku lebih suka perkhidmatan kt Perlis... aku pangkah HOSPITAL YAN..!!!! banyak sbb nape aku benci hospital tu.. macam sial.. aku lebih rela bawak keta2 jauh lau sakit datang ke HTF daripada pegi hospital Yan tu.. teruk kot...!! nak tau nape..?? sbb dulu 1st time mata aku kena jangkitan ni, aku pegi HTF dulu then kt Perlis sebenarnya kena g klinik dulu baru leh g hospital.. bila aku g Klinik Kesihatan Kangar, terus diorang rujuk ke HTF n jumpa pakar terus... aku dapat rawatan segera n alhamdulillah OK.. layanan nurse pun sume OK.. jenis mesra gitu.. termasuk pegawai farmasi, bagi ubat pun leh senyum2.. tp hospital Yan, sial siot... ari pertama mata aku sakit, merah menyala n berair, boleh ke dia bagi Eyemore je..???!!! then TAK CHECK langsung..!!! sedangkan aku dah gitau dia dah yg mata aku cam kena jangkitan.. paling aku bengang, aku tak dirujuk kepada doktor yg bertugas, sebaliknya juz pembantu perubatan ja... ubat apa nak bagi pun dia tak tau coz aku tengok dia sibuk merata tanya pembantu perubatan yg lain ubat apa yg nak diberi kt aku.. ape ni..???!!! ceni ke hospital..???? ha.. bertambah dah dosa aku kutuk bnyak sangat. memang bengang kot..!!! nasib aku mmg ada sejarah jangkitan neh.. kalo org yg baru 1st time kena, tak ke naya org tu..?? tak dapatkan rawatan yg sepatutnya, leh jadi buta kot mata org tu.. jgn memain..!!!!! haish.. takat sini je aku tulis.. sbb ngah marah.. ni aku copy paste artikel pasal ULSER KORNEA...!!!

FAKTA: Simptom



  • Mata merah



  • Sakit (tidak semua)



  • Tompok putih pada kornea, bergantung pada tahap serius ulser ia mungkin tidak kelihatan pada mata kasar



  • Sensitif pada cahaya



  • Mata yang sentiasa berair



  • Mata yang gatal dan rasa terbakar.

  • Rawatan

    Ulser kornea memerlukan rawatan yang agresif, jika tidak ia boleh membuatkan seseorang itu hilang penglihatan. Langkah pertama adalah menyingkirkan jangkitan. Antibiotik diberi selain ubat-ubatan khas yang mensasarkan punca jangkitan. Kebiasaannya ia akan sembuh. Bagaimanapun jika tidak dan kornea kekal berparut, pemindahan kornea diperlukan bagi mengembalikan penglihatan. Rawatan awal sangat diperlukan kerana ia boleh menghalang pembentukan ulser. Jika tidak, jangkitan boleh menyebabkan ulser

    5 comments:

    dya adriza said...

    dasyatnya.. huhu skrg mata saya tgh gatal, merah2, tp xd la sampai pedih.. makin sepet tu ada la. napa ek huhu

    ::A.Z.M.I.R.A:: said...

    u pakai lens tak..?? lau pakai, better g check ngan doktor tau..

    Fadz_ianah said...

    skrng masih pakai ubat titis lagi x??

    Azmira said...

    skang dah tak pakai da... mata dah OK... amik masa tiga bulan nak sembuh.. =)

    Madam Hana said...

    Salam Azmira. Husband sekarang kena ulser cornea sbb contact lens. Mata belah kiri dia tak nampak, cuma nampak mcm kabus. Dia sekarang on medication, eye drop from 15 mins - 2 hrs - sekarang every 3 hrs. Mata putih dia still merah & kadang2 dia sakit mcm berdenyut. Nak tanya..berapa lama ulser ni nak baik? Baik tu maksud saya, nnt dia boleh nampak tak mata kiri tu? Please email me at madamhana@rocketmail.com. Sgt2 perlukan info since husband dah mcm org hilang semangat. Thank you in advance.