Followers

Wednesday, December 22, 2010

::Sapa kata PA @ Setiausaha tak banyak kerja..???::

salam sume... arini mOod OK aje... suam-suam kuku gitu.. huhu.. nak cakap la skit sal keja kan.. ntah nape la aku slalu sangat dengar org dok cakap keja sebagai Setiausaha ni tak buzzy..!! tak banyak keje.. jawapan aku, KEPALA HOTAK ko tak banyak keje...!! meh dok sini baru ko tau keje banyak ke tak.. nak tau nape..? sbb aku memegang jawatan tersebut.. selaku org kanan bos, tipu ah lau tak dek keje... tp tipu gak ah lau time keje tak leh nak online n wat sesuka hati kita.. hehehehe.. sebenarnya keje sebagai PA ni simple n senang je lau tau caranya... tp bagi aku yg masih baru nak berjinak2 neh, agak kelam kabut gak lah.. antara tugas2 sebagai PA adalah seperti berikut:

Buat surat menyurat mmg WAJIB..!! huhu.. lau dapat bos yg OK a.k.a SPORTING, merdekalah kau.... mainn taip je ayat ikut rasa sedap kite kan.. juz edit format yg dah ada n tambah perencah n perisa yg ada dalam kepala otak ni utk sedapkan lagi ayat tu.. tp lau dapat bos yg terlebih pandai mcm bos aku neh, jenis kena ayat berbunga2 a.k.a cerewet tahap kritikal mengalahkan menara KLCC, abeslah ko.. setiap baris ayat dia akan komplen. sampai titik noktah koma pun dia akan belek tau.. haaaaa.. spacing pun kena be carefull... aku paling menyampah buat surat sbb bos aku ni "sporting" giler kot.. draf surat berpuluh kali baru nak sign.. huhu.. jgn kata draf, letter head pun lima kali buat baru nak sign. apa kes kan..?! sbb bila dah masuk ke letter head ni comfirm la yg draf tu dah OK or dah APPROVE kan.. tp tak jugak.. dah kuar letter head pun still ada pembetulan lg mcm budak sekolah lak.. huhu.. u olls tentu leh bayangkan betapa cerewetnya dia.. huhu.. *oops.. terkutuk bos sendiri plak.. huhu..*

Then, keja PA ni tak macam org len.. cam u olls, mesti ada sesetengah tu pepagi leh masuk lewat.. kan.. kan.. kan.. ada yg suruh kawan touch kad la punch kad la.. tp PA leh ke masuk lewat..?? setahu aku lah kan, better PA sampai dulu sblum bos sampai kan.. macam aku neh, masuk keje jam 8.10 pagi tp jam 7.50 paling lewat lah, aku dah ada kt opis... ye la, dah PA kena lah kemas2 bilik bos, kemas bilik sendiri yg bersepah mcm tongkang pecah.. bilik bos lak pe kurang nyer, bersepah jgn ckp lah.. tp kadang2 aku ni malas sikit, tak kemas pun.. kasi cleaner yg kemas kan.. hehehe... pape pun, pepagi mmg dah kena ada kt opis sebelum bos masuk. ni yg paling molek la bagi seorang PA..

Pahtu, rekod surat masuk adalah perkara paling WAJIB sbb nnt lau ada pape masalah untuk nak wat rujukan, sume dah ada.. senang je, taip n save.. haa.. surat masuk pun taklah banyak sangat.. biasa2 je.. slalunya aku akan wak masuk surat kt bilik bos time dia tak de.. time dia ada aku buat tak tau ja. hahaha.. sbbnye, lau aku wak masuk time dia ada nnt aku takleh nak kuar.. dia akan suh aku tunggu depan dia (berdiri cam pokok) sampai la dia abes baca surat tu n take action.. baru leh kuar dari bilik tu. lau sejam dia belek, sejam la aku kena berdiri kt situ.. then lau ada pape soklan yg dia tanya, tp kita tak tau, siap la kena mamakiki hahamunmun.. ha.. then baru aku leh fotostat surat tu n agihkan kepada yg berkenaan.. fuhh.. yg ni paling leceh coz nak kena buka stapler utk fotostat then klipkan balik.. malas giler.. huhu..

Time keja lak macam doktor tau..!! keja tak kira masa... time rehat kena keja gakz tau.. cam bos aku neh, dia slalu kuar rehat jam 11 pg then jam 12 tgh hari dia masuk balik.. tp kita rehat kol 1ptg kan..?? time tu aku nak rehat cena lau bos dok ada lam bilik... hurm.. asal nak kuar je, loceng bunyi, dia pangge masuk bilik dia.. *bukan wat benda tak elok okey!!.. haha..* ada je keje dia nak bagi.. so nak kuar rehat pun agak kecut perut lah.. hehe.. lau otak dia dok fikir sal keja, kita pun kena jadi cam dia gak.. sbbnya, bila dah abeh keje a.k.a malam time, bos akan tetap call lau ada hal g dia nak ckp or nak tanya berkaitan hal pejabat.. sal appoinment dia ke, meeting dia ke.. nak tak nak, kena jawab gak kol tu then layan je soklan dia.. walopun tu ari cuti.. lau tak ingat, habeslah.. pandai2 la jawab.. then, aku abeh keje jam 5.10 petang.. tp aku selalu balik lewat sbb bos aku ni kadang2 dia balik lambat.. tau tak nape?? sbb pas rehat kadang2 dia tak masuk opis walaupun time rehat dia ni agak confuse sikit.. hehe.. dia kuar rehat awal, dalam jam 4 lebih baru dia masuk balik.. tu dah time nak balik dah.. aiya... camna nak balik awal kan.. dh la masuk keja awal, balik lak lewat amat.. hukhukhuk.. tp tak pe, sbb time balik selalunya aku ONLINE.. hehe.. dok bilik sendiri, buat je apa yg ko suka.. asalkan pandai jaga "line" cukup.. hehehe... *x payah nak ngata kt aku, uoll y baca ni pun buat benda y sama kannnnn*

Then, nak gitau, keja PA bukan setakat sebagai wat keja pejabat je.. keje luar pun kena wat gak tau.. haa.. ni aku nak story sal pengalaman aku time banjir besar kt Negeri Perlis ritu.. fullamak.. mmg dasyat giler.. keje pun dasyat ma.. korang percaya tak aku keje 1 day 24 hours, 1 week 7 days..??!! itulah hakikatnya.. ceni... 1st day bencana banjir tu, ujan memang tak henti2 lah dalam masa tiga hari berturut2.. time tu mmg dah kelam kelibut sbb banjir dah mula naik kat each area so kitorang kena standby n tubuhkan Bilik Gerakan hari tu jugak.. nak dijadikan cerita, bila air dah naik tinggi, aku takleh nak balik umah coz terkandas.. keta dah tak leh kuar dah..!! jalan sume kena tutup. so malam tu terpaksa la bermalam kt opis.. tp nasib aku baik coz bos aku bawak aku tido kt umah dia n kasi aku baju.. then 2nd day lak, pagi2 lg aku kena ikut bos meeting ngan VC kt hotel Putra Palace n Bilik Gerakan ditubuhkan kt situ.. start dari pagi tu sampai la ari ketujuh bencana banjir a.k.a banjir dah surut baru aku ley berehat.. bayangkan time tu keje tak kira time.. start dari pagi sampai pagi kotttt..!!! tapi tak pe lah, kita berkhidmat untuk Negara... dapat pahala n dapat $$.. haha..

Lagi apa erk.. ha.... nak gitau, jgn ingat PA ni keje nyer asyik bodek bos je tau... sorry lorh, aku bukan jenis bodek.. wahaha.. tp pepagi n pepetang aku mmg kena standby utk keluar cari makan bagi bos isi perut.. coz time ni time dia lapar.. lau aku tak sediakan, dia sendiri yg akan tanya.. so u olls kena tau, tugas ni ada ke P/O buat..?? ada ke..?? ada..?? lau ada, ok lah tu.. hehe... tp ini mmg keje seorang Setiausaha.. nak tak nak, mmg kena buat.. salah satu daripada tugasan jugak tu.. time study pun dalam modul mmg ada bab neh.. pagi2 kena letak surat khabar kt meja dia.. then bab makan better sediakan bila bos dah masuk opis.. seb bek lah bab makan ni bos aku tak cerewet.. bagi je apa pun.. sume dia makan.. abeh licin.. seronok bila tgk makanan yg kita belikan abeh dimakannyer.. hehe...

bab emosional lak.. ni yg paling aku tak tahan.. sampai nanges2 kot.. lau u olls nak tau, my bos ni bekas polis..!!! so cara dia pun agak keras n tegas n keeeeee n gaaaaa lah.. hehe... faham2 je lah erk.. maki hamun ni asenye dah sebati dah lam diri n jiwa sanubari aku neh.. cewwahh.. haha.. tp ngangis kot.. hehehe... mula2 tu memang tak tahan kot.. panas je telinga bila kena maki, nak tengok muka dia pun meluat, benci n macam2 lagi.. tp lama2 alhamdulillah.. ok la sikit.. hehe.. lau mood bos tu OK dari pagi, maka akan OK lah sampai ke petang.. lau dari pagi muka dah monyok mencuka, standby lah.. sampai ke petang lah akan telan segala maki hamun n sumpah seranah.. huhu... tp keje PA ni memang kena banyak sabar..

Terimalah hakikat keje sebagai PA ni lebih kurang seperti menjadi isteri kedua bos.. haha.. ooopsss.. tak lah camtu.. maksud aku, kira org penting gak la.. slip gaji dia kita kena simpan.. segala surat2 dia yg masuk tak kira la personal ke hape ke, sume kita yg buka, kita yg simpan.. hehe.. segala rahsia peribadi ke hape ke kita leh tau, kita kena simpan. Jadi PA ni gak, kena jujur tau.. kena simpan rahsia.. sbb PA akan tau semua benda2 yg SULIT tak kira la pasal bos ke pasal staf lain ke, mmg kena simpan lek lok.. pendek cerita, zip mulut je lah.. huhu... tapi kadang2 zip mulut aku ni bleh tahan gak.. wakaka..*berterus terang ni.* then, disebabkan PA ni adalah org kanan bos, lau staf lain marahkan bos, PA pun akan kena tempiasnya jugak tau.. contohnya bila jawab call.. ye lah, PA salah satu keje pentingnya adalah jawab panggilan tepon.. wat appoinment bos la hape lah. disebabkan ada telefon sendiri n boleh tepon kuar jugak ia amat memberi faedah kepada aku... hehehehehe.. *noty tul erk aku neh..*

Lagi satu nak gitau, keje PA ni sebenarnya memang buzzy..!! bos buzzy, PA pun tumpang buzzy gak tau.. huhu.. terutama bila bos nak outstation.. sbbnya... PA lah yg nak kena uruskan pengangkutan, penginapan n segalanya yg berkaitan untuk beliau berangkat... so, memang tak senang duduklah dibuatnya coz prosedur gomen ni agak leceh sikit.. macam2 kena buat tambah2 bila bos nak ke luar negara.. panas bontot kot.. huhu.. tp lau naseb tak baik, kemungkinan bos tu akan bawak PA ikut dia skali.. huhu.. tu kira nasib tak baik la coz lau ikut dia bukannya leh g jalan pun.. kena bubulili je... nak wat hape...!! len la lau g lawatan ke hape ke.. best la jugak kan.. pahtu sal bos nak g meeting n nak buat meeting.. time ni gak lah time yg wat serabut.. haish.. nak kena sediakan agenda, call sana sini panggel org, order makanlah.. pastu time meeting nak kena dok sebelah dia.. tak leh dok jauh2.. dah tu.. pas meeting nak kena wat minit lak... gitulah keja seorang PA... so jgn ckp PA tak dak keja okey..!!

hurm... rasa cam dah panjang sangat menulis.. ni pun aku taip stop taip stop.. hahaha.. t aku share lg erk.. daaa.. salam..

3 comments:

LyNn HaMzAh said...

betul tu...kalau pandai uruskan kerja insyaallah kerja PA ni simple jer...lynn pun PA juga...hehehe...

::A.Z.M.I.R.A:: said...

haha.. tau tak pe... keje PA mmg best walupun tak ubah cam keje doktor.. hehe

Anonymous said...

ko dlu diploma kt mana?